Yumurtaya zam üstüne zam geldi. Önce peynir şimdi de yumurta lüks oldu

Protein İhtiyacı Nedeniyle Yumurta Tercihi Artarken Fiyatlar Yükseliyor

Ekonomik zorluklarla boğuşan insanlar, et ve balık gibi protein kaynaklarına ulaşmada güçlük çekiyor ve bu nedenle yumurtayı tercih etmeye başladı. Ancak, yumurta fiyatları sürekli artmaya devam ediyor.

TZOB verilerine göre, üreticilerin 4,31 liraya sattığı yumurta, marketlerde 6,10 liradan satılıyor. 2023 yılında marketlerde satılan bir yumurta 4,66 liraydı. Bir yılda, hem üretici fiyatları hem de market fiyatları önemli ölçüde arttı. 30’lu yumurta paketinin ortalama market fiyatı ise 183 TL’ye yükseldi.

Kasım ayı verilerine göre, TÜİK‘e göre, tavuk yumurtası üretimi bir önceki yıla göre %4,9 azalarak 1,71 milyar adede geriledi. Ocak-Kasım döneminde ise önceki yıla kıyasla sınırlı bir artışla 19,5 milyar adede yükseldi.

YUMURTA ÜRETİMİ YERİNDE SAYIYOR

Yıllık 19 milyar adet düzeylerinde seyreden yumurta üretimi 2017 yılından bu yana artmıyor. Nüfus artarken, tüketim de artıyor ancak üretim sabit kaldığı için yumurta fiyatları yükseliyor.

Nüfus artışına rağmen, kişi başına düşen yumurta tüketimi uzun süredir yaklaşık 242 adet civarında seyrediyor. Ayrıca, yem hammaddelerinin dışa bağımlı olması, döviz kurlarındaki artışın yem fiyatlarını etkilemesine ve fiyatların büyük ölçüde yükselmesine neden oluyor. 2021 ve 2022 yıllarında yem fiyatlarında en büyük artış bu dönemde yaşandı.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği‘nin verilerine göre, bir ton yumurta yeminin ortalama fiyatı 12.161 TL. Yumurta yemi fiyatları 2023 yılına göre %33,5 oranında arttı.

Ayrıca, geçen yılın ilk sekiz ayında üreticiler yalnızca iki ay maliyetin üzerinde satış yapabildi. Temmuz ayı verilerine göre, 2024 yılında üreticiler Ocak ve Şubat ayları dışında üretim maliyetlerinin altında satış yapıp zarar ettiler.

YUMURTA ÜRETİMİ SABİT

Artan nüfusa rağmen yumurta üretimi aynı seyirde devam ediyor:

  • 2017: 19 milyar 281 milyon
  • 2018: 19 milyar 643 milyon
  • 2019: 19 milyar 898 milyon
  • 2020: 19 milyar 788 milyon
  • 2021: 19 milyar 297 milyon
  • 2022: 19 milyar 808 milyon
  • 2023: 20 milyar 637 milyon
  • 2024: 19 milyar 463 milyon (Ocak-Kasım)

Related Posts

Bakanlık oyuncak markasını ifşa etti: Kanserojen madde içeriyor!

Bakanlık oyuncak markasını ifşa etti: Kanserojen madde içeriyor!

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir