Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Uzmanlar Hareketsiz Yaşam Tarzının Zararlarını Anlattı

Uzmanlar, günümüzde insanların hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemelerinin, sigara içmek kadar zararlı olduğunu belirtiyor. Dr. Williams, “Bütün gün ayakta olduğunu söyleyen hastalar geliyor, ancak bu beni pek etkilemiyor. Ayakta olmak, fiziksel aktivite tanımına uymuyor.” açıklamasında bulundu. Dr. Williams’a göre, önemli olan sürekli hareket etmek. Düzenli fiziksel aktivitenin vücuda birçok faydası bulunuyor. Kilo kontrolü, düşük tansiyon, daha iyi kolesterol seviyeleri, güçlü kemikler ve kaslar, azalmış inflamasyon, geliştirilmiş beyin fonksiyonları ve ruh sağlığı, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı avantajlardan sadece birkaçı.

Ancak gerçek şu ki, çoğu insan yeterince hareket etmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, yetişkinlerin üçte birinden azı haftalık önerilen 150 dakikalık orta düzeyde aktiviteyi yerine getiremiyor. Dahası, her dört yetişkinden biri günde sekiz saatten fazla oturuyor.

Uzun süre oturmanın kalp hastalıkları, diyabet, kilo artışı, depresyon ve bazı kanser türleriyle bağlantılı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. 8 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, uzun süre oturmanın erken ölüm riskini artırdığını gösterdi.

Dr. Williams, “Artık hareketsiz yaşam tarzı ‘yeni sigara’ olarak adlandırılıyor ve gerçekten o kadar zararlı” ifadelerini kullandı.

Bazı uzmanlar, masa başında çalışanların tercih ettiği ayakta çalışma masalarının da mucize bir çözüm olmadığını belirtiyor. Ben Greenfield, “Hareketsiz kalmanın olumsuz sağlık etkileri, otururken de ayakta dururken de, 60-90 dakikadan sonra başlıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Williams, çözümün sadece ayakta durmak değil, gerçekten hareket etmek olduğunu vurguladı. Günde toplam 30 dakikayı bulacak şekilde, 10-15 dakikalık kısa sürelerle kalp atış hızını artıracak aktivitelerin sağlık açısından önemli bir fayda sağlayacağını belirtti.

Uzmanlar, masa başında çalışan bireylerin her 30 dakikada bir ayağa kalkarak kısa bir süre hareket etmelerini tavsiye ediyor.

Related Posts

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Her dışarı çıktığınızda başınız ağrıyorsa sebebi bu olabilir

Son zamanlarda dışarı çıktığınız anda baş ağrısı şikayetleriniz artıyorsa, sebebi sadece stres ya da yorgunluk olmayabilir.

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir