Tamponun boyutu ortaya çıktı: İmamoğlu’nun faturası görülmemiş paraya ulaştı

İmamoğlu’nun Gözaltına Alınması Piyasalarda Dalgalanma Yarattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması, piyasalarda negatif bir hareketlilik yarattı. Dolar, Euro ve altın tarihi zirvelerini gördü, borsa ise 2 ayrı günde 2’şer kez devre kesiciye girdi.

İmamoğlu operasyonunun yol açtığı krize Merkez Bankası’nın tepkisi, rezervlerin tüketilmesi şeklinde oldu. Bunun ardından borsaya yönelik bir dizi düzenleme uygulandı.

Tamponun Boyutu Ortaya Çıktı

Merkez Bankası’nın müdahalelerinin Hazine’ye yük getirmesine dair tartışmalar yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez’in rezervlerini eritmesiyle ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi: “Rezerv iç ve dış şoklara karşı bir tampondur. Rezervler, kullanılmak üzere biriktirilir.”

Uzmanlar, 19 Mart’tan bu yana gerçekleştirilen müdahalelerin boyutuna ilişkin rakamları açıklarken en net açıklama yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mart haftasında toplam rezervlerinin bir önceki haftaya kıyasla 6 milyar 603 milyon dolar azalışla 156 milyar 511 milyon dolar olduğunu duyurdu. Brüt döviz rezervleri ise 7 milyar 719 milyon dolar azalarak 80 milyar 609 milyon dolara geriledi.

Altın rezervleri ise 1 milyar 117 milyon dolar artışla 74 milyar 785 milyon dolardan 75 milyar 902 milyon dolara çıktı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, Mart ayının ikinci haftasından bu yana Merkez’in rezervlerindeki erime miktarını paylaştı.

İmamoğlu’nun Faturası Görülmemiş Paraya Ulaştı

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu operasyonuna dair tüketilen rezervleri de kapsayan döneme ilişkin şunları belirtti: “Mart’ın ikinci haftasından bu yana Merkez Bankası’nın net rezervleri 42,2 milyar dolar, brüt rezervleri ise 25 milyar dolar azaldı.”

Related Posts

Nisanda en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.

Dolar ezilince yatırımcı mevduata koştu: Aylık kazanç 37 bin lirayı buldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri hamleleri, geri adım atmış olmasına rağmen yankıları sürüyor. Trump’ın tarihe geçen açıklaması sonrası piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanırken, yatırımcı yeniden klasik ama güvenli limana, yani TL …

Borsa’da teknoloji uçtu sanayi çakıldı

Borsa İstanbul’da dalgalı geçen seansın ardından BIST 100 endeksi günü yüzde 0,66 düşüşle kapattı. Yatırımcının rotası teknolojiye çevrilirken, altın fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekti. Güne hafif bir yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, açılışta …

Otomotiv sektörü neden hareketlendi! Yeniden yatırım aracı mı oldu?

2025 yılına daralmaya başlayan otomobil pazarın Nisan ayında tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaştı. Peki, kredi seçeneklerinin dar olmasına ve otomobil fiyatlarının yüksek olmasına rağmen satışlardaki bu artışın sebebi ne? Ayrıntılar CNN Türk’te ortaya çıktı.

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsalarında, ABD ve Çin arasındaki ticari müzakerelere ilişkin haber akışı fiyatlamalar üzerinde etkili olmayı sürdürürken bölgede artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Fed kararı öncesi borsa düşüşe geçti

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,66 değer kaybederek 9.074,62 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 60,07 puan azalırken, toplam işlem hacmi 89,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,01, holding endeksi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir