Merkez Bankası rezervleri 56 milyar dolarlık kaybın 16’sını geri kazandı

TCMB Döviz Rezervlerini Güçlendirme Politikasını Sürdürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz rezervlerini güçlendirme stratejisine devam ediyor. Mayıs ayının başından beri artan net döviz alımlarıyla birlikte, rezervler beşinci haftada da artış gösterdi. 5 Haziran haftasında brüt rezervler 2 milyar 689 milyon dolar artarak 155 milyar 879 milyon dolara yükselirken, net rezervler +24,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

TCMB’nin verilerine göre, 5 Haziran itibarıyla Merkez Bankası’nın brüt rezervleri 2,7 milyar dolarlık bir artışla 155,9 milyar dolara çıktı. Net rezervler ise 52,18 milyar dolara yükseldi. Özellikle mart ayında görülen -56 milyar dolarlık net pozisyondan 16 milyar dolarlık kısım geri kazanıldı. Son olarak 11 Haziran’da net döviz pozisyonu +24,8 milyar dolara çıktı.

Mayıs ayının başından itibaren Merkez Bankası’nın piyasalardan döviz alımı dikkat çekiyor. Zaman zaman dalgalanmalar olsa da genel eğilim yukarı doğru.

Rezerv kalemleri detayına bakıldığında, döviz varlıkları bir önceki haftaya göre %0,4 artarak 62,6 milyar dolara çıktı, altın rezervleri ise %2,9 artışla 85,6 milyar dolara ulaştı. IMF rezerv pozisyonu ve SDR toplamı da %0,4 artarak 7,7 milyar dolara yükseldi.

Related Posts

Emekliye beklediği haber 3 gün kala geldi

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile en düşük emekli maaşı resmen 16 bin 881 TL’ye yükseldi. Maaş ödeme takviminin başlayacağı 17 Temmuz öncesi düzenlemenin yasalaşması, SGK’nın zamlı aylıkları doğrudan maaşlarla birlikte yatırmasına imkan tanıyacak.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağımızı, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu defalarca ifade ettik. Bir de bu anlamlı toplantıda altını kalınca çizelim” dedi.

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?