İngiltere’nin seçkin üniversitelerinden tartışmalı plan

İngiltere Üniversiteleri, Geleneksel Sınavlardan Vazgeçiyor: Değerlendirme Yöntemleri Değişiyor

İngiltere’nin en seçkin eğitim kurumları, yüz yüze yapılan ve daha önce görülmemiş soruların yer aldığı sınavlar yerine, kitapların açık olduğu sınavlar veya evde yapılabilecek değerlendirmeler gibi ‘daha kapsayıcı değerlendirme yöntemlerine’ geçmeyi değerlendiriyor. Bu değişikliklerin, öğrenciler arasındaki not farkını azaltmayı hedeflediği belirtiliyor. Ancak bu plan, ‘eğitim seviyesinin düşürülmesi’ eleştirileriyle karşı karşıya.

OXFORD VE CAMBRIDGE BAŞI ÇEKİYOR

Plan, dezavantajlı geçmişlere sahip öğrencilere destek olmayı öngören Erişim ve Katılım Planları (APP) çerçevesinde açıklandı. Oxford Üniversitesi’nin APP planında, ‘daha çeşitli ve kapsayıcı değerlendirme yöntemleri’ kullanılacağı belirtiliyor ve bunun, ‘düşük sosyoekonomik geçmişe sahip öğrencilerin daha iyi notlar alma olasılığını artıracağı’ ifade ediliyor.

Cambridge Üniversitesi’nin planında ise, “mevcut değerlendirme uygulamalarının öğrenciler arasındaki not farklarına neden olabileceği” ve özellikle Siyah Britanyalılar ile Bangladeş kökenli Britanyalı öğrencilerin sonuçlarını iyileştirmeyi hedefledikleri yer alıyor.

Belge, aynı zamanda üniversite akademisyenleri tarafından yapılan ve geleneksel sınavların “özsaygıya tehdit oluşturduğunu” belirten bir araştırmaya da atıfta bulunuyor.

İSTATİSTİKLER NE DİYOR?

Öğrenci Ofisi (Office for Students – OFS), bu planları desteklerken, diğer Russell Group üniversiteleri de benzer değerlendirme yöntemlerini incelemeye başladı. Üniversiteler, beyaz ve orta sınıf öğrencilerin birinci ve ikinci sınıf (2:1) derecelerinde diğer gruplara kıyasla daha yüksek oranlarda başarılı olduğunu belirterek bu farkı kapatmayı hedefliyor. OFS’nin verilerine göre, avantajlı ve dezavantajlı öğrenciler söz konusu olduğunda beyaz ve siyah öğrenciler arasında ise yüzde 22’lik bir başarı farkı bulunuyor.

Bazı araştırmaların, geleneksel değerlendirme yöntemlerinin yer almadığı durumlarda bu başarı farkının azaldığını öne sürüyor. Eğitmenler, geleneksel sınavların etnik azınlıklar, düşük gelirli öğrenciler ve ruh sağlığı sorunları veya engelleri olan bireyler için dezavantaj oluşturduğunu iddia ediyor.

PLANA ELEŞTİRİLER

Muhafazakâr Parti milletvekili Richard Holden, yeni planları “diz çökmüş bir tepki” olarak nitelendirdi ve üniversitelerin seviyesini düşürme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Holden, Daily Mail‘e yaptığı açıklamada, “Bu aceleci ve küçümseyici yaklaşım, üniversite eğitimini seviyesizleştirmekten başka bir şey değil. Her kesimden çocuklar, son derece zorlu akademik bir ortamda başarılı olabilir” dedi.

Eski eğitim bakanı Sir John Hayes ise, yapılan değişikliklerin “azınlık gruplarından öğrenciler için son derece aşağılayıcı” olduğunu ve değerlendirme sürecinin bütünlüğünü zedeleyeceğini söyledi.

Değişiklikleri değerlendiren diğer üniversiteler arasında King’s College London da bulunuyor. Üniversite, bazı geleneksel sınavları koruyarak dersleri “daha adil” hale getirmeyi ve değerlendirme yöntemlerini çeşitlendirmeyi planlıyor.

Related Posts

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde mezuniyet coşkusu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin 2025 Mezuniyet Töreni, üniversitenin Gösteri ve Sanat Merkezi’nde büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Bin 657 öğrencinin mezuniyet heyecanını yaşadığı törene katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz burada yaptığı konuşmada Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin sadece akademik bilgi üretmekle kalmayan, aynı zamanda bölge sanayisinin ihtiyaçlarını gözeten, iş dünyasıyla entegre programlar geliştiren bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Son ankette çarpıcı sonuç: Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş, Erdoğan’a fark attı

SER-AR Araştırma’nın son anketine göre, olası Cumhurbaşkanlığı seçiminde hem Ekrem İmamoğlu hem de Mansur Yavaş, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde yer alıyor. İşte çarpıcı sonuçlar…

İmralı görüşmesinin perde arkası: Öcalan aile görüşünde neler söyledi, perspektif metnine gelen eleştirileri nasıl değerlendirdi?

İmralı görüşmesinin perde arkası: Öcalan aile görüşünde neler söyledi, perspektif metnine gelen eleştirileri nasıl değerlendirdi?

İsrail’in Suriye ile görüşmelerde ABD’den arabuluculuk istediği iddia edildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’la yaptığı görüşmede, Suriye’nin yeni yönetimiyle müzakerelere başlamak istediği ve bu sürece ABD’nin arabuluculuk etmesini talep ettiği öne sürüldü. Netanyahu’nun, 1974 tarihli anlaşmayı bazı değişikliklerle güncelleyerek yeni bir güvenlik düzenlemesi üzerinde çalışmak ve nihayetinde iki ülke arasında barış anlaşmasına varmak istediği kaydedildi.

AİHM’nin ‘cezası’ KKTC’yi sevindirdi… ‘Maraş’ı Rumlara açsak mı’

AİHM, yıllarca kapalı kalan Maraş’ta iki apartmanı geri isteyen Rum şirket için Türkiye’yi tazminata mahkûm ederken bu tür davalar için KKTC’de kurulu Taşınmaz Mal Komisyonu’nu adres göstermesi Türk kesiminde memnuniyet yarattı.

Babasının hediye ettiği piyango biletiyle 780 milyon kazandı

ABD’nin Georgia eyaletinde yaşayan Vanesa Menijvar Acosta, babasından hediye olarak aldığı piyango bileti sayesinde hayatının en büyük sürprizini yaşadı. 28 Mayıs’ta Massachusetts’teki East Boston Corner Market’ten alınan “Mega Money” anında kazandıran biletten tam 2 milyon dolar kazandı.