Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

BİLSEM öğretmen atama sonuçları açıklandı

2025 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğretmen atama sonuçları, meb.gov.tr adresinde yayımlandı.

Butlan ne demek? Mutlak butlan ne anlama gelir?

Butlan, bir hukuki işlemin temelinde bir eksiklik veya bozukluk olması nedeniyle geçersiz (hükümsüz) kılınması anlamına gelir. Hukuki sonuç doğurmaz. Butlan, mutlak butlan ve nisbi butlan olarak ikiye ayrılır. “Butlan” ve “Mutlak Butlan” hukuki terimlerdir ve bir hukuki işlemin geçersizliğini ifade ederler. İşte, butlan hakkında detaylı bilgiler

Bir Demet Tiyatro’nun yönetmeni Sevgi Birsel vefat etti

Bir Demet Tiyatro’nun yönetmeni Sevgi Birsel vefat etti

15 Haziran Şans Topu Sonuçları Sorgulama Ekranı 2025 (Tek tıkla hızlı görüntüle) | Milli Piyango Online Şans Topu çekiliş sonuçları belli oldu: 6 milyon TL ikramiye devretti!

Şans Topu sonuçları sorgulama ekranı 15 Haziran 2025 Milli Piyango Online ile erişime açıldı. Heyecanla beklenen haftanın 2. Şans Topu canlı çekilişi, Sisal Şans tarafından 15 Haziran 2025 Pazar günü noter huzurunda gerçekleşti. Milli Piyango TV Youtube kanalından başlayan Şans Topu canlı çekilişinin hemen ardından Şans Topu sonuçları ve kazandıran numaralar ilan edildi. Çekilişte, 5+1 bilen çıkmayınca tam 6 milyon 914 bin 267 TL ikramiye devretti. 5 bilen 9 kişi de 18.558,5 TL kazandı. 15 Haziran 2025 Pazar Şans Topu sonuçları, Milli Piyango Online Şans Topu sonucu sorgulama ekranı üzerinden öğrenilebilecek. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 15 Haziran bu akşamki Şans Topu sonuçları online hızlı sorgulama sayfası ve çekiliş sonuçları hakkında bilgiler.

İstanbul’da yarın otobüsler ücretsiz mi? 15 Haziran yarın otobüsler bedava mı? İBB duyurdu!

15 Haziran’da LGS sınavı için geri sayım başladı. MEB tarafından resmî ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen, sosyal bilimler, Anadolu imam hatip liseleri ile proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına seçilmesi amacıyla yapılacak merkezî sınav; yurt içinde 973 sınav merkezindeki 3 bin 938 okulda, 62 bin 693 salonda, yurt dışında ise 13 sınav merkezinde, 13 okuldaki 37 salonda gerçekleştirilecek. LGS’ye girecek olan binlerce öğrenci, yarın toplu taşıma ücretsiz mi araştırmalarına hız kazandırdı. Peki, İstanbul’da yarın otobüsler ücretsiz mi? 15 Haziran yarın otobüsler bedava mı? İBB duyurdu!

AÖL sınav yerleri sorgulama ekranı 2025 | Açık Öğretim Lisesi sınavları ne zaman? AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi yayınlandı mı? İşte MEB Açık Lise sınav takvimi!

AÖL sınav tarihi yaklaşırken, Açık Öğretim Lisesi sınav giriş belgesi sorgulama ekranına gözler çevrildi. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Kayıt yenileme işleminin ardından, 3. Dönem Açık Öğretim Lisesi sınavları tamamlanacak. Öğrenciler Açık Lise 3. Dönem sınavlarına temmuz ayında katılım sağlayacaklar. Söz konusu sınavdan önce AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi https://aol.meb.gov.tr/ üzerinden erişime açılacak. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Peki, Açık Öğretim Lisesi sınav yerleri ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri belli oldu mu? İşte, 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.