“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Güneş Çarpmasıyla İlgili Önlemler

Yaz aylarının etkisiyle güneş çarpması vakaları artıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan kişilerin risk altında olduğunu belirtiyor. Vücut ısısının kontrolsüz ve ani şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Demir, acilde hastalara buz uygulamalarıyla vücut ısısını düşürdüklerini ancak kalp hastalarında bu işlemin daha yavaş ve kontrollü yapıldığını söylüyor. Ateş düşürücülerin güneş çarpmasında etkili olmadığını da ekliyor.

Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği bu günlerde hastanelerin acil servislerinde güneş çarpması şikayetleriyle yoğunluk yaşandığını ifade eden Dr. Demir, yeterince sıvı tüketmeyenlerin, kronik rahatsızlığı veya belirli ilaçları bulunanların güneş çarpmasının daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

“Kusursuz Bir Fırtına Gibi İlerliyor”

Güneş çarpmasının vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla tanımlandığını belirten Dr. Demir, huzursuzluk, kas krampları, halsizlik, uyku hali ve bilinç kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Dr. Demir, şunları belirtiyor: “Vücudun ısı kontrolü bozulduğunda birçok organın etkilendiğini unutmamak gerekir. Eğer belirtiler hafifse bol sıvı tüketip serin bir yerde dinlenmek önemlidir. Ancak ciddi vakalarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır. Kalp hastalarında buz uygulamasının yavaş ve kontrollü yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir.”

“Bez Şapkaya Evet, Naylona Hayır

Güneşten korunmanın yanlışlarını da vurgulayan Dr. Demir, şapkanın koruyucu olduğunu ancak naylon ya da ısıyı içinde tutan malzemeden yapılmışsa tam tersi etki yapabileceğini belirtiyor. Ketenden veya pamuktan yapılmış şapkaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Demir, şapkanın ıslatılmasının serinletici etki yaratabileceğini ifade ediyor. Özellikle 11.00 ile 15.00 saatleri arasının güneş çarpması riski açısından tehlikeli olduğunu hatırlatıyor.

“Basit Önlemler Hayat Kurtarır”

Yüzün yıkanması, baştan aşağı soğuk su dökülmesi, bol su içilmesi gibi basit uygulamaların hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulayan Dr. Demir, belirtileri fark edenlerin hızlı davranması gerektiğini ve gerektiğinde acil servise başvurulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

TikTok’un migren tavsiyesi kola ve patates kızartması işe yarıyor mu?

TikTok’un migren tavsiyesi kola ve patates kızartması işe yarıyor mu?

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

10 aylık bebeğin nefes borusuna şeker ambalajı kaçtı: Operasyonla çıkarıldı

Batman’da, 10 aylık erkek bebek S.E.’nin nefes borusuna kaçan şeker ambalajı, operasyonla çıkarıldı.