Demirci’de Geleneksel Hasat Dayanışması

Manisa Demirci’de Mahalle Sakinleri Birlikte Hububat Hasadı Yapıyor

Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı kırsal bölgelerde buğday, arpa ve çavdar hasadını el birliğiyle yapan mahalle sakinleri, geleneksel dayanışma örneğini devam ettiriyor.

Buğday, arpa ve çavdar üretimi, Demirci’nin özellikle yüksek rakımlı 79 kırsal mahallesinde yaşayan ailelerin önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sonbaharda tohum ekimiyle başlayan hububat mesaisi, hazirandan itibaren hasat telaşına dönüşüyor. Bu bölgelerdeki hasat ise her mahallede yardımlaşmayla yapılıyor.

Çiftçiler sabahın erken saatlerinde önceden belirledikleri komşularının tarlasına gidiyor. Kırsal bölgelerde arazi eğimli olduğu için hasatta orak ve tırpan kullanılıyor.

Sıcak havaya rağmen tarlada senkronize şekilde ilerleyen çiftçiler, zaman zaman söyledikleri türkülerle iş yükünü hafifletmeye çalışıyor. Öğle saatlerinde dinlenmek için mola veren çiftçilere, çocuklar da soğuk su taşıyor. Tarladaki bir ağacın gölgesinde kadınların yemek hazırlığı yaptığı hasat mesaisinde, yöreye özgü hazırlanan yemekler aynı sofra etrafında yeniyor.

Kadınlar yemek hazırlığının dışında tarlada kalan arpa ve buğday saplarını da tırmıkla topluyor. Tarlada 3 gün bekletilen ekinler daha sonra dirgenle patoz makinesine verilmek üzere traktör römorklarına yükleniyor. Yaklaşık 40 gün süren bu dönemde her ailenin hasadı bu şekilde yardımlaşmayla tamamlanıyor.

Ören Mahalle Muhtarı Yunus Yıldız, AA muhabirine, yıllardır arpa ve buğday hasadını komşularıyla imece usulü yaptıklarını anlattı. Haziranın ortasında başlayan hasadın temmuz sonuna kadar sürdüğünü belirten Yıldız, “Mesaimiz erken başlar, bir tarladaki işimiz bitince başka komşunun tarlasına geçeriz. Beraber sofraya oturur, beraber çalışırız. Çocukluğumuzdan bu yana bu güzel gelenek yaşatılır, inşallah gelecek nesiller de buna devam eder.” diye konuştu.

Hoşçalar Mahallesi’nde yaşayan Hasan Sevgi, çocukluğundan bu yana tarla işinde çalıştığını dile getirdi. Geçmişte hasat işlerinin daha zorlu geçtiğini vurgulayan Sevgi, “Aslında şimdi bir nebze daha kolay. Eskiden hasadı kızakla veya kağnı arabasıyla yapardık. O zaman harman oluşturuldu. Toprağın verdiğini hiçbir şey vermez. Biz bugünlere tarlalarda çalışarak geldik. Bu işlerin en güzel yanı yardımlaşarak yapmak.” dedi.

Related Posts

En fakir ve varlıklı ilçeler… AKP’nin kalesi en yoksul, CHP’nin kalesi en zengin… Bu sıralamaya şaşıracaksınız

Türkiye’de hanehalklarının sadece yüzde 1,1’inin en üst sosyoekonomik seviyede yer aldığı açıklandı. En yüksek ve en düşük sosyoekonomik seviyeye sahip ilçeler şaşkına çevirdi. En yoksul ilçede CHP’nin sadece yüzde 1 oy alması dikkat çekerken, en zengin ilçede AKP’nin yüzde 15’te kaldığı görüldü.

Euro Bölgesi haziran ayında 7 milyar Euro dış ticaret fazlası verdi

AB’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler ABD ve İngiltere oldu

Kayseri’de Zabıta Ekiplerinden Ekmek ve İşletmelere Denetim

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, halk sağlığı ve tüketici haklarını koruma adına fırınlar ve diğer işletmelerde gramaj, fiyat etiketi ve kalite kontrol denetimleri gerçekleştirdi. Denetimlerin sonucunda herhangi bir eksikliğe rastlanmadığı bildirildi.

Mobilya Sektöründe İhracat Rekoru

Ticaret Bakanı Bolat, mobilya sektöründe 25 yılda ihracatın 180 milyon dolardan 4,5 milyar dolara çıktığını belirtti.

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri: Bakan Işıkhan, sendika temsilcileriyle bir araya geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyon emekli memuru doğrudan ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Yalçın ve ilgili sendika temsilcileri ile bir araya geldi. Işıkhan, müzakerelerde gündeme gelen başlıkları ve talepleri değerlendirdi.

Cevdet Yılmaz’dan rezerv açıklaması: Tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “TCMB verilerine göre brüt rezervler 8 Ağustos haftasında 174,4 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Yükselen uluslararası rezervler, ülke risk priminin düşmesi, finansal istikrar ve …