Trump’tan Powell’a istifa baskısı: Faiz oranlarını düşürecek başkan istiyorum

Trump, Powell’ın Yerine Faiz Oranlarını Düşürecek Birini Getireceğini Belirtti

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yerine, faiz oranlarını düşürecek birini getireceğini belirterek faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutacak bir başkan istemediğini kaydetti.

Oval Ofis Basın Toplantısında Açıklamalarda Bulundu

Trump, Oval Ofis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kanada ile ticaret müzakerelerini neden sonlandırdığı ve hangi oranda tarife belirlemeyi planlandığı sorulan Trump, “Ekonomik olarak Kanada üzerinde çok büyük bir gücümüz var. Bunu kullanmamayı tercih ederdim ama Avrupa’yı kopyalamaya çalışarak teknoloji şirketlerimizle çok kötü bir şey (dijital hizmet vergisi) yaptılar. Bu, Avrupa için de iyi olmayacak, Kanada için de iyi olmayacak. Bunu yapmakla aptallık ettiler. Bu yüzden Kanada ile tüm müzakereleri onlar kendilerine çeki düzen verene kadar durduracağımızı söyledim.”

Trump, bu konudaki fikrinin değişmesi için Kanada’nın ne yapabileceğine dair soruya da “Amerikalı şirketlere çok ağır bir vergi koydular. Sanırım bunu kaldırabilirler. Kaldıracaklar ama benim için fark etmez. Bütün kartlar bizde.” değerlendirmesinde bulundu.

AB, Yüzde 50’den Sonra Masaya Oturdu

Avrupa Birliği’nin (AB) ticaret konusunda ABD’den “faydalanmak” için kurulduğunu öne süren Trump, AB’nin yıllardır ABD’ye kötü davrandığını ancak “sistemi anladığı için” kendisine iyi davrandığını savundu. Trump, AB’nin yüzde 50 gümrük vergisi tehdidine kadar ticaret müzakerelerine yanaşmadığını ifade ederek “Ben bunu söyler söylemez masaya geldiler.” diye konuştu.

AB’nin çok adaletsiz vergiler uyguladığını savunan Trump, ABD’li şirketlere davalar açtıklarını ve para cezaları verdiklerini söyledi. Trump, “Bunların ABD şirketlerini etkilemelerini istemiyorum. Eğer bir ABD şirketini etkileyecek biri varsa bu, biz olmalıyız ve bir para cezası ödeyeceklerse, bu bize olsun. AB çok kötü, buna şüphe yok ama çok yakında bu kadar kötü olmamayı öğrenecekler. Bunun olacağını biliyorlar.” dedi.

Powell’a İstifa Baskısı

Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerine devam eden Trump, “Eğer isterse istifa etmesini çok isterim, berbat bir iş çıkardı.” ifadesini kullandı. Trump, ülkede kısa sürede enflasyon konusunda da çok iş başardıklarını ve ülkede neredeyse hiç enflasyon olmadığını kaydetti.

Powell’a yönelik Trump, “Bir kalem darbesiyle faiz oranlarını düşürebilecek ve bize yılda 100 milyarlarca dolar kazandırabilecek bir adam var ama o aptalın teki.” diye konuştu.

Trump, bazı ülkelerin ABD’den çok daha az faiz ödediğini belirterek şöyle devam etti: “Ama elimizde inatçı bir katır ve büyük bir hata yapan aptal bir adam var. Bir hata yapıyor ve bu yıllarca sürüyor. Yerine kim gelirse oranları düşürecek. Eğer birinin faiz oranlarını olduğu yerde tutacağını düşünürsem onu atamayacağım. Faizleri düşürmek isteyen birini getireceğim. Onlardan dışarıda bir sürü var.”

Related Posts

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Son 2 gün, cezası var

Akaryakıtta vergi kaçağını önlemek için kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişte kritik sürece girildi. Ticari araçlar için zorunlu olan sistemde 30 Haziran son gün. UTTS’ye kaydolmayanlar, akaryakıt giderlerini belgeleyemeyecek ve 7 bin TL’den 28 bin TL’ye kadar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

Bakan Kacır: TÜBİTAK BiGG 2025 1. çağrı sonuçları açıklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından TÜBİTAK BiGG 2025 – 1. çağrı sonuçlarının açıklandığını duyurdu.

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (27 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 8 milyon 846 bin 796 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 19 milyon 131 bin 908 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Rusya’nın ekonomi zirvesinde alarm: Faiz yüksek, ruble güçlü

Rusya’nın “Davos’u” olarak bilinen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) bu yıl yüksek politika faizi ve güçlü ruble gündemdeki konular arasında yer alırken, yaptırımlara ilişkin açıklamalar da dikkati çekti.

Orman alanlarının deniz kıyısında kalan bölümü özel mülkiyete tahsis edilebilecek

Orman alanlarının deniz kıyısında kalan bölümü özel mülkiyete tahsis edilebilecek