Antik Mısır’da 3 bin yıllık mumyada veba görüldü

T24 Dış Haberler

Arkeolog ve genetikçilerden oluşan bir ekip, gerçekleştirdiği yeni bir çalışma sonucunda 3 bin 290 yıl öncesine ait bir Mısır mumyasının DNA’sında “Kara Ölüm” olarak bilinen vebanın Avrasya dışındaki ilk izine rastladı.

Veba hastalığının Avrasya dışındaki en eski örneği belirlenirken, daha önceki araştırmalarda, hıyarcıklı vebanın Avrupa’ya ulaşmadan önce Kuzey Afrika’daki antik imparatorluklar arasında ticaret yoluyla yayıldığına dair bazı ipuçları bulunmuştu.

Avrupa’da 14. yüzyılda milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan ve en yaygın veba türü olarak bilinen hastalık, genellikle kemirgenler üzerinde bulunan pireler aracılığıyla bulaşıyor.

Günümüzde hastalık antibiyotiklerle kolaylıkla tedavi edilebilirken, geçmişteki büyük salgınların milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden olduğu biliniyor.

Yapılan yeni araştırmalar, bu hastalığın tarihsel evrimini ve farklı coğrafyalardaki yayılımını anlamak açısından önemli bir adım olarak değerlendirilirken, araştırmacılar çalışmayla ilgili olarak “Bu, Avrasya dışında rapor edilen ilk tarih öncesi Y. pestis genomu ve Antik Mısır’da vebanın varlığına dair moleküler kanıtı sunuyor” dedi.


Sorgu: Bir kız çocuğu neden babasını öldürmek ister?


Related Posts

DEM Parti’den komisyon açıklaması: “Sen-ben” kısır döngüsüne düşülmesin

DEM Parti’den dünkü komisyon toplantısı sonrası açıklama geldi.

Cengiz Holding, Eskişehir’de siyanürlü yağma projesine ‘Atatürk’ü alet etti

Cengiz Holding, Eskişehir’deki altın madeni projesi için Atatük’ün fotoğrafının yer aldığı broşür bastırdı. Projenin hayatına geçmesi halinde 57 bin ağaç kesileceği belirtildi.

Buca yangını kontrol altında

İzmir Buca’da çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Zelenskiy: “Donbas’tan çekilmek üçüncü dünya savaşı’na yol açabilir”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin doğusundaki Donbas bölgesinden çekilmelerinin mümkün olmadığını belirterek, bu bölgenin tamamen Rusya’nın kontrolüne geçmesinin ciddi küresel sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Rezan Epözdemir kendisinden şikayetçi olan ismi açıkladı: ‘Soruşturmalardan birinin dayanağı bu ahlaksız müfterinin beyanlarıdır’

Gözaltına alınan avukat Rezan Epözdemir, “Zihni Çakır isimli şahıs 06.08.2025 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına giderek hakkımda FETÖ Terör Örgütüne yardım-casusluk isnadıyla suç duyurusunda bulunmuş olup huzurdaki soruşturmalardan birinin dayanağı bu ahlaksız müfterinin beyanlarıdır” açıklamasını yaptı.

Trump’ın ‘kamu güvenliği acil durumu’ talimatının ardından Ulusal Muhafızlar Washington’a gelmeye başladı

Trump’ın ‘kamu güvenliği acil durumu’ talimatının ardından Ulusal Muhafızlar Washington’a gelmeye başladı