Goldman Sachs: Hürmüz Boğazı Açılırsa Petrol Üretimi Yeniden Canlanabilir

Goldman Sachs, Hürmüz Boğazı’nın yeniden işlevsel hale gelmesi durumunda Körfez bölgesindeki petrol üretiminin toparlanma süreciyle ilgili önemli bir analiz yayınladı. Bankanın tahminlerine göre, Nisan ayında Körfez’de günlük ham petrol üretiminin yaklaşık 14,5 milyon varilinin devre dışı kaldığı belirtiliyor. Bu kayıp, bölgenin savaş öncesi toplam arzının yüzde 57’sine tekabül ediyor. Üretim kesintisinin temel nedeni, tesislerin fiziksel yıkımından ziyade stok yönetimi stratejileri çerçevesinde alınan kararlar. Ancak kapalı vanaların yeniden açılması, teknik olarak basit bir işlem olmayacak.

Altyapı hasarı ve tanker krizi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Goldman Sachs, boğazın güvenli ve uzun vadeli bir şekilde ulaşıma açılması durumunda, petrol tesislerine yönelik yeni bir saldırı olmadığı sürece üretim hızla artış gösterebilir. Bu süreçte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), sahip oldukları yedek kapasite ile dikkat çeken ülkeler arasında yer alıyor. Bununla birlikte, rapor, toparlanmayı zorlaştıran iki ana engeli de şu şekilde sıralıyor:

Boş tanker kapasitesi önemli ölçüde azalmış durumda. Körfez bölgesindeki boş tanker kapasitesi yaklaşık 130 milyon varile gerilemiş, bu da kapasitede yüzde 50’lilik bir daralma anlamına geliyor. Bu durum, üretilen petrolün taşınmasını neredeyse imkansız hale getiriyor.

Uzun süre kapalı kalan kuyular, özellikle düşük basınçlı rezervuarlarda akış hızının düşmesine yol açtı. Bunun sonucunda, tam kapasiteye geçiş öncesinde milyonlarca dolarlık bakım işlemlerinin yapılması gerekecek.

Bölgedeki durum her ülkede aynı hızda ilerlemeyecek. İran ve Irak, altyapı ve siyasi riskler nedeniyle Suudi Arabistan’dan çok daha zor koşullarla karşı karşıya. Körfez üreticilerinin, boğaz açıldıktan sonraki ilk üç ayda kaybettikleri üretimin yalnızca yüzde 70’ini geri kazanabileceği öngörülüyor. Altı ay sonunda ise bu oranın yüzde 88’e çıkması bekleniyor. Bu da gösteriyor ki, Hürmüz Boğazı açılsa bile üretimin eski seviyesine ulaşması uzun bir zaman alacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir